Först: allt som gäller Svenska Akademien återfinns här.

Sedan: Nu har höstens arbete inletts. Jag har ett än så länge hemligt skrivprojekt som jag hoppas slutföra inom ett drygt halvår. (Och jag är rädd att detta faktum gör mig än mer svartsjuk vad gäller min tid.)

Till sist: vill jag dock gärna nämna följande saker:

  • Den nya och uppdaterade versionen av ”Poltava” (utgiven med anledning att det i oktober är 30 år sedan boken såg dagens ljus) finns nu i bokhandeln. Och i augusti/september-numret av ”Vi Läser” finns också en text om hur det gick till när jag skrev boken en intensiv sommar i mitten av 80-talet.
  • ”1918”, den avslutande delen av den nya, utökade versionen av ”Stridens skönhet och sorg”, kommer att finnas ute lagom till hundraårsminnet av krigsslutet, den 11 november. Arbetet löper enligt plan.
  • Ja, jag kommer att vara med på årets Bokmässa. (Med glädje. Har varit med på alla Bokmässor sedan 1989, med två undantag: 2005, då jag befann mig i Irak, och 2017, då jag var en av dem som bojkottade tillställningen.) Jag deltar i två större seminarier. Det första äger rum på lördag 14:00 och heter ”Historien under lupp”, ett seminarium om mikrohistoria tillsammans med Annika Sandén och Henrik Berggren. Det andra äger rum på söndag 14:00 och har titeln ”Nazismens grogrund” och där möter jag Svante Nordin. Sedan tillkommer en rad andra, mindre framträdanden. Kom gärna fram och säg hej; har du en bok signerar jag den gärna. Hoppas även att få sitta i Sky Baren och dricka en Caipirinha.

Vill gärna nämna några trevliga saker som hänt:

  • Jag har tilldelats Mårbackapriset, för ”arbete i Selma Lagerlöfs anda”. (Jag har tidigare fått även Selma Lagerlöf-priset, så detta känns tilltalande symmetriskt.) Mer information kan läsas exempelvis här. Information om själva priset här. Jag kommer att ta emot det på en liten ceremoni å Mårbacka Minnesgård fredagen den 9 november – för övrigt två dagar före 100-årsminnet av det Första världskriget slut.
  • I en litterär tävling arrangerad av Norsk Litteraturfestival, norska Morgenbladet, danska Weekendavisen och svenska Aftonbladet har ”Stridens skönhet och sorg” nämnts som en av de tio bästa sakprosaböckerna som utkommit i Norden sedan 2000. Vilket givetvis känns fint. Se bland annat här och här.
  • ”Stridens skönhet och sorg” har tilldelats ett av Kinas större litterära priser, nämligen Wenjinpriset. De som delar ut det är Kinas Nationalbibliotek, och det utdelas i tre kategorier: humaniora, populärvetenskap och barnböcker. Vet för tillfället inte så rysligt mycket mer. För den som kan läsa kinesiska, finns en presentation här. Och så här ser diplomet ut:

2018-04-24 11.09.47