Nu går jag snart i sommaren ut. Och stänger ned för säsongen. Det har dock hänt några trevliga saker som jag gärna delar med mig:

  • Mer goda nyheter: jag har tilldelats Mårbackapriset, för ”arbete i Selma Lagerlöfs anda”. (Jag har tidigare fått även Selma Lagerlöf-priset, så detta känns tilltalande symmetriskt.) Mer information kan läsas exempelvis här. Information om själva priset här. Jag kommer att ta emot det på en liten ceremoni å Mårbacka Minnesgård fredagen den 9 november – för övrigt två dagar före 100-årsminnet av det Första världskriget slut.
  • I en litterär tävling arrangerad av Norsk Litteraturfestival, norska Morgenbladet, danska Weekendavisen och svenska Aftonbladet har ”Stridens skönhet och sorg” nämnts som en av de tio bästa sakprosaböckerna som utkommit i Norden sedan 2000. Vilket givetvis känns fint. Se bland annat här och här.
  • Ja, jag kommer att vara med på årets Bokmässa. (Med glädje. Har varit med på alla Bokmässor sedan 1989, med två undantag: 2005, då jag befann mig i Irak, och 2017, då jag var en av dem som bojkottade tillställningen.) Jag deltar i två större seminarier. Det första äger rum på lördag 14:00 och heter ”Historien under lupp”, ett seminarium om mikrohistoria tillsammans med Annika Sandén och Henrik Berggren. Det andra äger rum på söndag 14:00 och har titeln ”Nazismens grogrund” och där möter jag Svante Nordin. Sedan tillkommer en rad andra, mindre framträdanden. Kom gärna fram och säg hej; har du en bok signerar jag den gärna. Hoppas även att få sitta i Sky Baren och dricka en Caipirinha.
  • ”Stridens skönhet och sorg” har tilldelats ett av Kinas större litterära priser, nämligen Wenjinpriset. De som delar ut det är Kinas Nationalbibliotek, och det utdelas i tre kategorier: humaniora, populärvetenskap och barnböcker. Vet för tillfället inte så rysligt mycket mer. För den som kan läsa kinesiska, finns en presentation här. Och så här ser diplomet ut:

2018-04-24 11.09.47

Mina bokprojekt löper enligt plan: den nya versionen av ”Poltava” går av trycket i i oktober, och ”1918”, den avslutande delen av ”Stridens skönhet och sorg, kommer ut lagom till hundraårsminnet av krigsslutet, den 11 november.

Trevlig sommar!