Jag och Kjell Espmark har beslutat att återuppta arbetet inom Svenska Akademien. Mer om detta här.

Just nu är jag sysselsatt med ett än så länge hemligt skrivprojekt, som jag dock hoppas slutföra inom ungefär ett halvår. (Och jag är rädd att detta faktum gör mig än mer svartsjuk vad gäller min tid.)

Följande saker vill dock jag gärna nämna:

  • ”1918”, den avslutande delen av den nya, utökade versionen av ”Stridens skönhet och sorg”, finns nu i bokhandeln! Den existerar även en snygg box där alla fem delarna går in, för folk som gillar sånt – och det gör jag!
  • Allt som gäller Svenska Akademien återfinns här.
  • Den nya och uppdaterade versionen av ”Poltava” (utgiven med anledning att det i oktober är 30 år sedan boken såg dagens ljus) finns nu i bokhandeln. Och i augusti/september-numret av ”Vi Läser” finns också en text om hur det gick till när jag skrev boken en intensiv sommar i mitten av 80-talet.
  • Jag har tilldelats Mårbackapriset, för ”arbete i Selma Lagerlöfs anda”. (Jag har tidigare fått även Selma Lagerlöf-priset, så detta känns tilltalande symmetriskt.) Mer information kan läsas exempelvis här. Information om själva priset här. Jag tog emot det på en liten ceremoni å Mårbacka Minnesgård fredagen den 9 november – för övrigt två dagar före 100-årsminnet av det Första världskriget slut.
  • I en litterär tävling arrangerad av Norsk Litteraturfestival, norska Morgenbladet, danska Weekendavisen och svenska Aftonbladet har ”Stridens skönhet och sorg” nämnts som en av de tio bästa sakprosaböckerna som utkommit i Norden sedan 2000. Vilket givetvis känns fint. Se bland annat här och här.
  • ”Stridens skönhet och sorg” har tilldelats ett av Kinas större litterära priser, nämligen Wenjinpriset. De som delar ut det är Kinas Nationalbibliotek, och det utdelas i tre kategorier: humaniora, populärvetenskap och barnböcker. Vet för tillfället inte så rysligt mycket mer. För den som kan läsa kinesiska, finns en presentation här. Och så här ser diplomet ut:

2018-04-24 11.09.47