spegelsc_omslJag har varit ögonvittne till fyra krig, krig som på olika vis kommit att definiera vår tid: Kroatien 1991, Bosnien 1994, Afghanistan 1996 och Irak 2005. ”Spegelscener” är dock inte så mycket ett reportage om dessa fyra krig, som en bok om mina högst personliga upplevelser av dem, gjorda under reportageresor för Expressen och Dagens Nyheter. Den innehåller delar av artiklar som tryckts i dessa tidningar, samt texter som det aldrig fanns plats för att trycka – eller som helt enkelt var för personliga.

Denna bok var egentligen tänkt att bli ett privattryck, alltså betalad och mångfaldig i några hundra exemplar, till egen kostnad. Jag tänkte (och tänker fortfarande) att texten egentligen inte var av intresse för någon större läsekrets. De läsare som fanns framför mig när jag skrev den var mina barn, som nu blivit så stora att de på olika vis börjat ställa frågor – inte minst kritiska – varför jag gjort dessa resor. Och min förhoppning är att de här skall finna, om inte ett svar, så i alla fall något av en förståelse.

penglundklipp-0-jpg

Till min glädje erbjöd sig dock Albert Bonniers Förlag att ge ut den som så kallad Julbok, vilket innebär att den inte säljs i handeln, utan trycks i en begränsad upplaga som i jultid ges bort till förlagets anställda, kontakter och författare. Denna lösning gav mig privattryckets alla fördelar (begränsad upplaga och ingen försäljning) men utan dess nackdelar (det vill säga att jag slapp betala tryckningen själv).

Inte så få har hört av sig och beklagat det faktum att ”Spegelscener” inte gått att få tag på via bokhandeln.

Det finns för närvarande fyra olika möjligheter för den som vill läsa denna lilla bok (den är bara 95 sidor tjock).

1. Den som till vart pris vill ha ett exemplar av den ursprungliga boken uppmanas att vända sig till antikvariaten, inte minst via den här utmärkta sajten, som jag använder hela tiden själv.

spegelscener-22. ”Spegelscener” går även att köpa som s.k. behovstryck (det andra kallar print on demand) hos Vulkan. Då får man en bok som har verklig fysisk existens! Pocket eller inbunden. Det är bara att välja.

3. ”Spegelscener” finns även utlagd på den utmärkta Litteraturbanken, som E-Text eller E-Pub-fil, bara att ladda ned.

4. Boken finns även på iBooks för gratis nedladdning: https://itunes.apple.com/us/book/spegelscener/id1055705750?ls=1&mt=11

Här visas det omslag boken har hos Vulkan. (Omslaget ovan är det som den hade när den var en julbok hos Bonniers.) Den är en bearbetning av bilden nedan, tagen av mig själv i en amerikansk Blackhawk-helikopter ovanför södra delarna av Bagdad, någon av de sista dagarna i september 2005.)