Poltava – berättelsen om en armés undergång I den här boken skildras det ödesdigra slaget timme för timme, katastrofen som tog 10.000 liv och som ledde till det svenska stormaktsväldets fall. Här diskuteras dock inte bara fältherrarnas göranden och låtanden, utan här finns också de detaljer som gör historien begriplig, verklig: vad man sade till de krigströtta soldaterna för att få dem att slåss, hur man sköt med en musköt, hur man tog hand om de sårade och döda, officerarnas och de menigas olika villkor, hur man bodde och hur man färdades.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Det hotade huset – adliga föreställningar om samhället under stormaktstiden Hur såg en adelsman i 1600-talets Sverige på samhället? Den frågan försöker jag besvara i den här boken, som alltså är min doktorsavhandling. Boken – som bygger på ett vitt spektrum av källor, från riksdagsprotokoll och politiska pamfletter till privata brev och poesi – berör även frågan om hur ideologier utvecklas och belyser en egenartad politisk kultur som på sätt och vis påverkar oss än i dag.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Förflutenhetens landskap – historiska essäer I denna essäsamling kan du finna svar på frågor som: Vem mördade Karl XII? Vilken berömd fältherre trodde att en elefant gjort honom gravid. Varför ansågs kvinnor vara mer sexuella varelser än män under 1600-talet? Hur tvättade man håret på 1700-talet? Av vilket skäl uppstod vårstädningen på 1800-talet? Här behandlas alltså både Den Stora Historien – med allt vad den innehåller av krig, revolutioner och politiska mord – och Den Lilla Historien: synen på tiden, synen på ensamhet, på smuts, skräck, mörker, med mera.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Ofredsår – om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt Den här boken berättar om det kaotiska 1600-talet och om hur det gick till när Sverige steg upp från att vara en obetydlig stat i Europas utkant till att bli en stormakt. Här skildras kända fälttåg och bataljer som Lützen och den svenska stormningen av Prag, men även många glömda händelser som den märkliga reträtten från Torgau. Och genom denna myllrande gobeläng av stort och smått, får läsaren följa en verklig man, Erik Dahlbergh, den blivande konstnären, krigare och arkitekten, och hans upplevelser ute i Europa.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Brev från nollpunkten -historiska essäer Detta är samling med historiska texter som på olika vis belyser 1900-talets allra mörkaste sidor. Styckenas motiv spänner över det första världskriget, seklets startpunkt och urkatastrof, och det lika förödande andra världskriget, och den totalitära erfarenheten i dess stalinistiska och nazistiska former. Här kan du t.ex. läsa vad som hände när Hitler och Stalin tävlade om att bygga världens största byggnad, och om Förintelsen och om den SS-man som försökte stoppa den.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Den oövervinnerlige – om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt Denna bok skildrar 1650-talet, den svenska stormaktstidens dramatiska kulmen. Det är ett decennium som varit rätt bortglömt. Visst, att det tågades över Bältens is vet vi väl alla. Men hur många känner till att de svenska arméerna ett tag hade sådana kolossala framgångar att det faktiskt spekulerades om det Kaspiska havet skulle bli Sveriges gräns i sydost. Men vid sidan av storpolitiken, vid sidan om kulturhistorien och vid sidan om berättelsen om Erik Dahlberghs fortsatta vandring genom 1600-talet, rymmer den också ett porträtt av Karl X, den kanske mest anonyme av stormaktstidens alla makthavare, men samtidigt den farligaste och mest komplicerade.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Tystnadens historia – och andra essäer Detta är en samling med fjorton essäer. Essäerna har alla kultur- eller mentalitetshistoriskt motiv. (Inga slag den här gången.) I mycket handlar det om att diskutera och beskriva olika vardagligheter utifrån en historisk synvinkel. Dels handlar det om föremål, som blivit nästan osynliga för oss i sin vanlighet, som t.ex. glasögonen, gemet, skruvmejseln eller tandborsten. Dels om fenomen som tystnad, leda, döden och begäret, som också har sin egen historia.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Silvermasken  – en kort biografi över drottning Kristina Detta är (som titeln ger vid handen) en biografi i det mindre formatet över en av våra mest begåvade och komplicerade regenter, Kristina, som trots att hennes tid vid tronen var kort lämnat ett bestående intryck. Boken är dock inte uppbyggd som en vanlig biografi, utan består av korta kapitel, och rymmer även fylliga citat av hennes egen penna, för att också ge denna egensinniga människa en chans att framträda själv, bortom alla de schablonbilder som olika tider gjort av henne.

Vill du veta mer? Vill du läsa smakprov ur boken?

Spegelscener  – minnesfragment från fyra krig Detta är inte en bok om fyra krig, utan handlar om personliga upplevelser i fyra krig (Kroatien 1991, Bosnien 1994, Afghanistan 1996 och Irak 2005) gjorda under reportageresor för Expressen och Dagens Nyheter. Den innehåller delar av artiklar som tryckts i dessa tidningar, samt texter som det aldrig fanns plats för att trycka – eller som helt enkelt var för personliga. Den har bara tryckts i en begränsad upplaga, men går att köpa hos hos Vulkan. Du kan också ladda ned den alldeles gratis i form av en PDF-fil.

Vill du veta mer?