Silvermasken_omslagSilvermasken – En kort biografi över drottning Kristina – NY VERSION UTE NU!

Detta är en liten bok om drottning Christina, och den bär titeln Silvermasken. Det hela har sitt ursprung i ett uppdrag jag fått i min egenskap av akademiledamot. (På högtidssammanträdet den 20 december 2005 höll jag också tal över hennes minne. Minnestalet kan man förresten höra – som en del av högtidssammanträdet – på Sveriges Radios hemsida.)

Detta att Christina är nära nog sönderskriven som biografiobjekt, parad med det faktum att boken inte är vidare tjock (bara 182 sidor) innebär att jag både kunnat och velat undgå ett rakt kronologiskt grepp. Den bygger istället på korta kapitel, inspirerad av den struktur som används så väl av den romerske historikern Livius. Och den innehåller även fylliga citat av hennes egen penna, för att också ge Kristina en chans att framträda själv.

Denna nya version innehåller bland annat ett nyskrivet efterord, som dels handlar om hur det gick till när jag skrev den här boken, dels om biografiskrivandets problem och möjligheter över huvud taget.

Vill du få en liten förtitt på boken, klicka här!
Vill du läsa ett utdrag ur Christinas egna memoarer, klicka här!
Vill du läsa ett annat utdrag ur boken, klicka här!
Vill du läsa talet jag höll över Kristina, klicka här!
Vill du se bilder jag tagit under arbetet, klicka här!

Vad tyckte kritikerna?

”Peter Englund ger oss en avig och intagande Kristina som man genast känner igen. Det är en glädje att läsa hans bok.” – Anders Ehnmark i Dagens Nyheter.

”Silvermasken” är en originell biografi, briljant skriven, en njutning att läsa.” – Dick Harrison i Svenska Dagbladet.

”Peter Englund tecknar i sin briljanta biografi inte bara ett porträtt över en människa utan också över en tid.” Eva Ström i Sydsvenskan.

”Silvermasken lyfter fram Kristina som en självständig och komplicerad personlighet bortom de vanliga trista spekulationerna om könstillhörighet och manlig påverkan. Det är bra gjort.” Maria Bergom Larsson i Aftonbladet.

”Englund har skrivit en briljant bok, intelligent och vackert skriven, en njutning att läsa.” Curt Bladh i Sundsvalls Tidning.

”Magnifikt om Kristina.” ”Vilka scener! Som om Englund varit där och sett allt.” ”Tänk att historia kan skrivas så här!” Björn Widegren i Gefle Dagblad.

”Vad vi behövde var en modern, välskriven, fängslande och lättläst introduktion vilket är just vad Englund skrivit.” Carina Waern i Helsingborgs Dagblad.

”En personlig och engagerande bok av stark verkan” ”Denna bok har alla förutsättningar att bli läst och uppskattad för en lång tid framåt.” Torgny Nevéus i Upsala Nya Tidning.

”Peter Englunds ”Silvermasken” gör drottning Kristina till en ovanligt sammansatt personlighet: beredd att kriga och avrätta när omständigheterna så kräver, redo att abdikera när känslan manar till det. Kristina kommer nära utan att det avlägsna och främmande suddas ut.” Ingrid Elam i SvT:s Kulturnyheterna

”Hos Englund framträder för den okunnige en helt ny berättelse om denna spännande drottning utan tron, maktmänniska utan makt och slöserska utan pengar. ( … ) Stilistiskt är detta en överflödande liten bok med Kristinas egna pregnanta formuleringar och Englunds underbara barockmetaforer.” Ulrika Knutsson i P1:s Kulturnytt.

”Silvermasken” har getts ut i en ny och uppdaterad version av Natur & Kultur, och finns tillgänglig i boklådor och internetbokhandlar. Den finns även som E-Bok.