Förflutenhetens landskap – Historiska essäer

boklandskap2I denna samling med historiska texter eller essäer sysselsätter jag mig med två breda teman, teman som gärna ställs mot varandra, trots att ingen av dem går att stryka bort med mindre än att vårt förflutna blir obegripligt.

Det ena är Den Stora Historien: det handlar om krig och revolutioner, politiska mord, forna och sentida fältherrar och besök på deras slagfält. Det andra är Den Lilla Historien: synen på tiden, synen på ensamhet, på smuts, skräck, mörker, med mera.

Här kan du finna svar på frågor som: Vem mördade Karl XII? Vilken berömd fältherre trodde att en elefant gjort honom gravid. Varför ansågs kvinnor vara mer sexuella varelser än män under 1600-talet? Hur tvättade man håret på 1700-talet? Av vilket skäl uppstod vårstädningen på 1800-talet?

Denna bok skrevs på direkt uppmaning, dels av min förläggare Kjell Peterson, dels av min gode vän Ola Larsmo, och bygger på texter jag publicerat i olika tidningar och tidskrifter. Då jag själv ofta tycker att så kallade klippböcker är av tveksam kvalité, var jag rätt skeptisk till idén. Efter att ha tillbringat våren och sommaren 1991 med att sålla, stryka och skriva om och skriva om och skriva om – ett arbete till del utfört uppe i vårt lilla sommartorp uppe i Gemträsk i Norrbotten -, kunde jag dock till slut lite motvilligt ge ifrån mig ett manus.

Då var jag fortfarande avvaktande, och förväntade mig ett kallt mottagande. Det gick dock oväntat väl, och boken har genom åren nått en stor och uppskattande läsekrets. (Det märker jag av läsarbreven, och på det faktum att pocketupplagan av denna bok faktiskt blivit större än den för ”Poltava”.) Numera betraktar jag den med viss ömhet.

Smakprov

Om du vill läsa essän ”Tre älskares bekännelser” klicka här!
Om du vill läsa essän ”Slaget vid Svensksund” klicka här!
Om du vill läsa essän ”Om stank och lukt i historien” klicka här!
Om du vill se innehållsförteckningen klicka här.
Om du vill läsa bokens förord klicka här.
Om du vill höra mig LÄSA ur boken klicka här.

Vad tyckte kritikerna?

”Peter Englunds historiska essäer… är livfulla och fyllda av drastiska exempel. De är skrivna med glans och hejdlöst underhållande” – Madeleine Gustafsson, Dagens Nyheter.
”… osedvanligt underhållande och lärorik. Denne unge historiker är bra mycket intressantare än de flesta med honom jämnåriga svenska romanförfattare” – Göran Hägg, Aftonbladet

”Det är en underhållande historia, och Englund är just den sorts legering av sakkunskap och stilistisk joie de vivre som kan trolla fram sinnenas förflutna riken, lyxen och hemskheten, katastroferna och överdådet. Med Englund sitter vi nöjda och glada till bords, som på en av de många brakfester han så gärna skildrar” – Sverker Sörlin, Expressen

”Lysande om historia” – Lars Lönnroth, Svenska Dagbladet

”…en bok för den som tycker om historier och den som tycker om historia. Dessutom skriver Englund som om han tillhör toppskiktet av dagens svenska skönlitterära författare” – Dagbladet, Oslo

Dieter Strand i Aftonbladet hatade den

Boken är utgången på förlaget, men står att få tag på via antikvariat.net. Natur & Kultur håller på att ge ut min backlist i nytt format, och denna kommer troligtvis att tryckas om i den serien. Så småningom.

 Basfakta

Boken hade i februari 2005 tryckts i 104.000 exemplar (inbunden och pocket).
Den har översatts till norska, finska och tyska.
Boken har 280 sidor, rymmer 4 färgsidor och 1 karta samt har ISB-nummer 91-7486-116-6.
Första recensionsdag var 30 oktober 1991.
Den fanns även som kassettbok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s