Detta är ”Söndagsvägen – Berättelsen om ett mord”, och att skriva den har varit en lite speciell upplevelse. Med den prövar jag på en genre som är ny för mig, men som jag personligen varit intresserad av länge, nämligen det som på engelska kallas ”True Crime”, och på svenska ”Berättelser om brott” eller ibland ”Rättsfall”.

NOK_ENGLUND_SONDAGSVAGEN_front_lowBoken handlar om ett mord som ägde rum i Stockholm på sommaren 1965, och som är intressant i sin egen rätt: det visade sig vara ett ytterligt svårlöst fall, och väckte kolossal uppmärksamhet. Utredningen var också den största och mest komplicerade i Sverige före Palmemordet 1985.

En ung kvinna hittas död i sin säng, och först avfärdas det som självmord, men när det blir fastställt att hon verkligen bragts om livet är det istället oklart hur hon dödats. Utredningen tar många oväntade vändningar, men till slut hittas gärningsmannen, som visade sig finnas under polisens näsa hela tiden. Denne åtalas för brottet men blir frikänd i första instans.

Viktigt för mig har dock inte bara varit VAD som hände utan även NÄR det hände. År 1965 kan betecknas som Folkhemmets och Rekordårens höjdpunkt. Ekonomin var nästan ofattbart stark, de viktiga reformerna många, de verkliga politiska motsättningarna få, arbetslösheten i praktiken obefintlig, levnadsstandarden stadigt ökande, bilden av världen ljus, optimismen inför framtiden gränslös. (För att inte tala om musiken. 1965 är nog ett av de mest remarkabla musikåren någonsin.) Samtidigt fanns där tecken på att något höll på att spricka upp mitt i all denna skenbara harmoni: bland annat så var Sverige drabbat av en epidemi av narkotikamissbruk, och framåt slutet av sommaren uppstod våldsamma ungdomskravaller, framför allt i Stockholm men även i andra städer.

För en historiker är 1965 på flera vis ett viktigare årtal än 1968, som är alltför nedtyngt av årtalsmagi och symbolism, och som dessutom många gånger är mer av en slutpunkt än en inledning på något helt nytt.

Förutom historien om brottet, är boken därför också ett försök av mig att utifrån en enskild händelse skildra och förstå rekordårens Sverige, denna nu närmast mytiska tid.

Det är också en tid jag själv upplevt som barn. Jag minns också det här fallet, som kan sägas vara det första av de många så kallade ”sommarmorden”, som bevakades i detalj av kvällspressen under andra hälften av 60-talet, och som på sitt sätt kom att bli en del av tidsandan.

Boken bygger på tre typer av källor: arkivmaterial från polis och domstolar, samtida pressartiklar samt intervjuer med människor som var där och var med. Materialet är flödande rikt. Jag har varken velat eller behövt hitta på något.

”Söndagsvägen – Berättelsen om ett mord” finns nu i bokhandeln. Och som E-bok och ljudbok. Förlaget är Natur & Kultur.

Notera att boken nu även finns som pocket. Den är mer än bara en återutgivning av den ursprungliga, inbundna versionen. Texten har rättats, uppdaterats och även fått längre tillägg. Pocketversionen innehåller även foton, bland annat från brottsplatsundersökningen. Som jag nämnt nedan: grundhistorien har inte ändrats. Men jag har lagt till en hel del nytt, både i smått och stort. Två moment har varit centrala. För det första har jag kunnat visa på ett mer fullödigt vis hur dådet påverkade Kickan Granells familj och släkt. För det andra har bilden av utredningen komplicerats ännu ett stycke. Att utredarna upprepade gånger förirrade sig in på stickspår, det är redan skildrat i boken, men de snubblade runt mer än jag till en början begrep. Ursprungsversionen av ”Söndagsvägen” är 335 sidor; den nya pocketversionen är 362 sidor. Det är alltså nästan 30 sidor med nytt material.

Här är några recensionscitat:

Tidsandan beskriver han med elegans och självklarhet, diskret och utan att skylta med det gedigna forskningsarbete som måste ligga bakom – Expressen

Strålande berättarkonst – Nordvästra Skånes Tidningar

Briljant resultat när Englund byter genre – Upsala Nya Tidning

Inblickarna i mördarens psyke gör Englunds bok ovanligt skrämmande – Dagens Nyheter

En inspirerande och ofta överraskande bok, spetsad med mycket petit histoire och med det självupplevdas touch – Dala-Demokraten

Englund lyckas i stort med varje historikers önskan om att kunna låta det personliga möta det generella och att lyckas slå en bro mellan då och nu – Vetlandaposten

Englund tar svensk spänning till ny nivå – Barometern

Englund vet hur en dramaturgisk slipsten ska dras – Aftonbladet

Englund är en superb skribent som kan dra fram en ytterst levande berättelse ur arkiven. Historikerns blick ger materialet en helt annan karaktär än om en journalist tagit sig an att berätta denna mordhistoria lika utförligt – Nerikes Allehanda

”Söndagsvägen” ligger på Svenska Dagbladets boklista samt på Borås Tidnings kritikerlista: ”Historikern möter true crime-genren. Intressantare kan det inte bli.”