Poltava – Berättelsen om en armés undergång

bokpoltava2Juni 1709. Kriget har pågått i nio långa år och Karl XII:s armé belägrar den lilla staden Poltava i Ukraina. Triumftåget mot Moskva har gått i baklås, och den ryska armén under tsar Peter står endast en halvmil bort. Svenskarna har förberett sig för drabbningen och trupperna, som tidigare varit spridda över hela den ukrainska slätten, har dragits samman. Planen är att marschera upp i skydd av mörkret och ta ryssarna med överraskning, men när solen går upp är uppställningen inte klar. Det första anfallet misslyckas.

I den här boken skildras det ödesdigra slaget timme för timme, katastrofen som tog 10.000 liv och som ledde till det svenska stormaktsväldets fall. Här diskuteras dock inte bara fältherrarnas göranden och låtanden, utan här finns också de detaljer som gör historien begriplig, verklig: vad man sade till de krigströtta soldaterna för att få dem att slåss, hur man sköt med en musköt, hur man tog hand om de sårade och döda, officerarnas och de menigas olika villkor, hur man bodde och hur man färdades. Samtidigt ger dagböcker och brev från tiden ögonvittnesskildringar, och skeendet fylls av mänskliga röster från de som var med: generalen och hans tjänare, soldaten och trosspojken, fältprästen och knektänkan.

Detta var min första bok, och på många vis ”a labour of love”. Det handlade helt enkelt om att sätta samman en bok som jag själv ville läsa, men inte kunnat hitta vare sig i bokhandeln eller på biblioteket. (Det finns många skäl att skriva böcker, flera av dem rätt dåliga, men detta är ett som jag tycker håller.) Jag skrev den på fritiden, huvudsakligen under ett antal veckor den varma sommaren 1985. Då var jag doktorand i historia, och när mina kollegor på Historicum som fick höra vad jag gjorde, skänkte de mig uppriktigt medlidsamma kommentarer. Min flickvän tröstade: ”Dina kompisar kommer säkert vilja läsa den”.

Bokens framgång var verkligen en total överraskning.

Här kan du läsa mer om hur och varför jag skrev den här boken.

I oktober 2018 är det trettio år sedan den här boken kom ut. I skrivande stund finns den fortfarande i tryck, vilket givetvis känns bra. Har funderingar på att kanske sätta samman ett slags jubileumsutgåva till 2018, kanske i form av en kontrafaktisk version där svenskarna vinner?

Smakprov

Om du vill läsa kapitel 2 ”Söndag förmiddag” klicka här.
Om du vill läsa kapitel 11 ”Kavalleri fram i Jesu namn!” klicka här.
Om du vill läsa kapitel 17 ”Ingen kula träffar människa” klicka här.
Om du vill se innehållsförteckningen klicka här.
Om du vill läsa lite mer om bakgrunden och arbetet klicka här.
Om du vill titta på en sida ur originalmanuset klicka här.
Om du vill se ett fotografi av mig på det gamla slagfältet klicka här.

Bonusmaterial

Vill du se exakt hur den svenska armén var sammansatt före slaget?
Och vill du också se hur den ryska armén var sammansatt?
Vill du se en karta över Perevolotjna, gjord av ett ögonvittne?
Vill du läsa om en del nyare forskning som gjorts kring slaget?

Vad tyckte kritikerna?

”En fascinerande, chockerande och ytterst läsvärd bok” – Göran Hägg, Aftonbladet.
”En helt enkelt utomordentlig prestation” – Göran Bengtson, Svenska Dagbladet
”Oerhört välskriven… en utomordentlig debutbok” – Hans Villius, Vetandets Värld, P1
”Den är djupt mänsklig och intensivt spännande” – Folke H. Törnblom, Upsala Nya Tidning
”Stridsskildringarna har en verklighetsnärhet som överträffar det mesta i litteraturen” – Gefle Dagblad
”Svensk historia erbjuder gott om dramatiskt stoff, och Peter Englund förenar i sin person den grundlärde forskarens kringsyn och objektivitet med en diktares visionära kraft och stilistiska mästerskap.” – John Jeppson, Skånska Dagbladet
”Texten är koncis och klar, i de dramatiska avsnitten skickligt stegrad – genomgående av hög kvalitet. Må det sägas utan omsvep: en häpnadsväckande prestation av en debutant! Vad månde bliva?” – Kjell Nordström, Östgöta Correspondenten
”Peter Englund rör vid ditt hjärta och öppnar dina ögon. Hans analyser är klara och tempot är perfekt” – The European

Den kan bland annat införskaffas på Bokus. Men gynna gärna din lokala bokhandel, eller något antikvariat – där brukar den gå att få tag på.

”Poltava” finns även som E-Bok.

Den har utkommit i tre olika versioner på engelska, och den senaste står att få tag på här.

Basfakta

Boken hade i februari 2000 tryckts i 248.000 exemplar (inbunden och pocket).
Den har översatts till franska, engelska, ryska, finska, danska, norska, lettiska, spanska, ukrainska och polska. Och jag tror några språk till. Har inte jättekoll på detta.
Boken har 276 sidor, rymmer 7 kartor och har ISB-nummer 91-7486-834-9.
Första recensionsdag var 28 oktober 1988 – oändligt länge sedan, med andra ord.