Sandomierz -Nu och då

På kopparsticket ser vi hur slottet i Sandomierz går i luften, sprängt av hårt pressade svenska trupper under den stora reträtten på våren 1656, varvid flera hundra polska krigare som just intagit det, dödas.

samdomierz

Så här beskrivs det i boken: ”En ofantlig knall hördes, och hela slottet verkade för ett ögonblick lyfta, för att bråkdelen av en sekund senare sväljas av ett svällande rökmoln. Luften fylldes av skräp, splitter och långsamt piruetterande människokroppar. Allt medan ekot av smällen sakta klingade ut, svällde, jäste, vältrade den vitsmutsiga röken, ända tills den täckte hela bortre stranden. Och när den till slut skingrades var slottet borta, sånär som på ett ensamt porttorn. Och de sjungande polackerna var bortsopade, försvunna under ett täcke av splittrade bjälkar och stenkross. Vad som hänt var att de sista svenskarna tänt en bomb i ett valv fyllt med flera ton krut och granater som man tvingats lämna kvar, och efter en halvtimme hade hela rasket exploderat. Utan möjlighet att nå sina verkliga fiender lät frustrerade polska krigare sin formlösa vrede gå ut över inbillade sådana: 600 av stadens judar massakrerades samma dag.”

Nedan ett fotografi – taget från andra sidan Wisla, och från ungefär samma vinkel -, som visar slottet i Sandomierz som det ser ut i dag. Vi kan se att Dahlbergh fick höjdförhållandena fel. Så var han heller inte ögonvittne. Under kommunisttiden var slottet ett fängelse, i dag är det ett kulturcentrum.

sandomfoto

Slottet är alltså återuppbyggt, även om det på sluttningarna upp till slottet ännu går att hitta enstaka brutna och regnslipade tegelstenar, som troligtvis kommer från sprängningen. (Jag tog med mig en hem.) Sandomierz är förresten en vacker stad, mycket välbevarad

En reaktion på ”Sandomierz -Nu och då

Kommentarer är stängda.