San -Nu och då

På kopparsticket ser vi hur den svenska armén begår sin desperata övergång av floden San, i samband med den stora reträtten på våren 1656. Detta hade mycket väl kunnat arta sig till ett kolossalt nederlag, som vänt hela kriget till Sveriges nackdel. Men mot alla odds lyckades övergången. Detta var verkligen en sådan där ”stjärnstund”, då allt stod och vägde.

san

Så här beskrivs det i boken: ”I skydd av dånet och mörkret och röken sprang nu kedjor av svenskt infanteri upp på bron, som låg till höger om de svenska batterierna. De följde den ända ut till den lilla ön. Huvuddelen av dem trängde där ned sig i några enkla löpgravar som väntade, och öppnade en ihållande men troligtvis rätt verkningslös eld i riktning mot den bortre stranden. Runt trehundra av dem letade sig dock ned mot vattenbrynet och arméns tre återstående båtar, som väntade där. De trehundra var handplockade, för det var på dem allt hängde.”

Nedan ett fotografi av samma plats – komplett med ett litet hål: det har suttit uppnålat på min vägg. Svenskarna anföll alltså från vänster i bild, över vattnet mot den bortre flodstranden. Längre bort skymtar den punkt där San flyter ut i Wisla.

sanfoto

Ljusförhållandena är ungefär desamma som vid övergången, det är också taget vid samma tid på året. Av alla slagfält jag besökte i Polen, var detta det i särklass svåraste att nå. Jag och Michal, min polske kollega, var bland annat tvungna att åka flodfärja för att nå denna plats. Samtal med folk där visade att bataljen fortfarande fanns kvar i folkminnet. Men så är det ofta i Polen just vad gäller 1650-talets krig.

En reaktion på ”San -Nu och då

Kommentarer är stängda.