Lowicz -Nu och då

En av de städer med tillhörande fäste som intogs var Lowicz, sju mil väst om Warszawa. Staden hade viss strategisk betydelse, då flera viktiga vägar mot söder löpte igenom den. Den besattes av svenskarna och led också mycket ont under ockupationen. På bilden syns Lowicz slott, efter det att svenskarna intagit det och även förstärkt det.

lowicz

Så här beskrivs svenskarnas inmarsch i boken: ”Först dök där upp led på led med bepansrade ryttare. Efter ett tag följdes de av fotfolkets ringlande marschkolonner, krönta av slående fanor prydda med gula lejon eller kors. Störst intresse tilldrog sig dock styrkans befälhavare, som borgarna efter ett tag förstod var den svenske kungen själv. Bara elva dagar tidigare hade de hurrat åt Jan Kazimierz, och nu kunde de se hans fiende. Karl Gustav befanns ha förvånansvärt litet av den polske kungens elegans. Istället kunde människorna i Lowicz beskåda en liten, tjock och aningen ovig herre. Svensken ägde dock den utstrålning av makt och självsäkerhet som alltid imponerar på medgörliga och skrämmer alla andra, och de nyfikna åskådarna fann hans rörelser ”energiska och soldatlika. Till ljudet av pukor och trummor red den svenske kungen bort till det folktomma slottet, där han tillbringade ett par dagar med att konferera, hålla bankett, besöka kyrkor och befria några ryska krigsfångar, som återfunnits inlåsta.”

lowiczfoto

Nedan ett fotografi av detta slott, eller snarare ruinen av dess ruin. Sic transit gloria mundi. Det är som syns fullständigt förstört.

Detta bör dock inte i första hand skyllas på svenska armén, även om de faktiskt raserade det under sin reträtt. Det reparerades hjälpligt, men dödsstöten kom i form av en brand på 1800-talet. Resterna har genom åren använts till utfyllnadsmaterial vid bl.a. vägbyggen.

En reaktion på ”Lowicz -Nu och då

Kommentarer inaktiverade.