Vem sköt Kennedy?

I ett mer och mer sammansatt nu, där sammanhangen blir mer och mer svårtydda erbjuder tanken om Den Stora Konspirationen frälsning. Den skär rakt genom den dunkla och abstrusa verkligheten och ger oss istället en vision av den sköna nya värld som fanns före komplikationens syndafall, en digital värld av ettor och nollor, antingen eller, svart och vitt. Ah, verkar det inte härligt! Vi behöver inte längre bekväma oss om att söka begripa det komplicerade maskineri som står och knäpper och tickar framför våra ögon; till vår lättnad halar istället Avslöjaren fram den lilla dvärg som Förfalskaren dolt däruti.

En bok som dock bär vittnesbörd om hur lätt konspirationstänkande skenar iväg är Jim Garrisons ”JFK” – ett verk som inspirerat Oliver Stone till hans helt magnifika och misslyckade film med samma namn. Garrison hade helt klart funnit en del intressanta fakta – bl.a. att det existerade någon slags länk mellan Lee Harvey Oswald och en mystisk grupp exil-kubaner, och att Warrenkomissionens version av mordet på några viktiga punkter inte stämde med den kända Zapruder-filmen. Uppenbarligen slarvade han bort det lilla han hade; istället lät han sina få fasta fakta dö kvävningsdöden under en groteskt uppsvullen sammansvärjningsteori som innefattade allt från Maffian och Lyndon Johnson själv, till CIA, polisen i Dallas, skumma kubaner, en ospecificerad grupp oljemiljardärer och delar av det militär-industriella komplexet.

Med tanke på allt tjo och tjim runt Stones film är det lättbegripligt varför Forum valde att ge ut Garrisons rätt mediokra opus, och inte någon annan av de andra drygt 600 (!) böcker som redan skall ha skrivits i ämnet. Det är ändå synd, för det finns andra verk om Kennedymordet som är så oändligt mycket mer givande – till exempel Josiah Thompsons ”Six Seconds in Dallas” eller Jim Marrs ”Crossfire” från 1989.

Nu har den rika litteraturen kring mordet utökats med ännu en titel, ”Mortal Error – The Shot that killed JFK”. Själv trodde jag att allt som stod att säga redan var sagt. Men denna bok av Bonar Menninger presenterar dock en helt ny teori om vad som EGENTLIGEN skedde den där fredagseftermiddagen i Dallas 1963. Och teorin är minst sagt sensationell.

Skottet som träffade Kennedy i ryggen avfyrades visst av Oswald, men den kula som träffade presidenten i huvudet och tog hans liv kom från ett helt annat håll. Det var ett vådaskott, avlossat av en i boken namngiven livvakt i den efterföljande Secret Service-bilen!

Denna teori – som arbetats fram av en privatspanande vapenexpert vid namn Howard Donahue – bygger på en rad olika fakta. Framför allt handlar det om ren ballistik: kulan som slog sönder huvudet på Kennedy kom verkligen bakifrån, men i en helt annan vinkel än Oswalds kulor, i en bana rakt från bilen med Secret Service-män. Dessutom visas det att den sista kulan med all sannolikhet kom från ett höghastighetsvapen, av exakt samma typ (Colt AR-15) som den namngivne livvakten slet upp när Oswalds första skott hördes. Dessutom såg också vittnen livvakten snubbla till i bilen i exakt samma stund som Kennedy fick det dödande skottet. Dessutom kände flera av de som stod nere runt kortegen lukten av krutrök. Dessutom finns det flera vittnen som tyckte att skott kom från någonstans i närheten av Kennedys bil. Dessutom omtalade en Secret Service-man i en av de allra första rapporterna från Parkland-sjukhuset det hela som ”en olycka”. Och så vidare.

Förutom teorin om vådaskottet finns här också en elegant lösning på mysteriet med den ”magiska kulan” – alltså frågan om samma skott som träffade Kennedy i ryggen också sårade Conally. Även om boken inte har övertygat mig i alla stycken, är den ovanligt gedigen för att vara ett verk av en privatspanare.

”Mortal Error” erbjuder också en möjlighet att förklara myndigheternas skumma manövrar efter dådet utan att behöva ta till olika måttlösa konspirationsteorier av Garrisons snitt. Den stora luckan i just de förklaringsförsöken har varit att CIA, FBI, Warren-komissionen, etc, mm, osv, faktiskt helt saknade motiv till att ta livet av JFK. Men om hans död ytterst var en följd av schabbel inom säkerhetsorganen finns där plötsligt all anledning i världen för dessa myndigheter att sätta igång en mörkläggning av olika besvärande fakta. Ingen grandios och dödlig plan alltså, ingen Stor Konspiration, utan snarare en Liten Skamsen Dito och en oavsiktlig och pinsam tillfällighet.

– Peter Englund

(Bonar Menninger: Mortal Error – The Shot that Killed JKF. Sidgwick & Jackson, London.)